Cuma, Aralık 22, 2006

Türkiye Futbol Basının Çok Değerli Yazar ve Yorumcuları

Uzunca bir süredir Türkiye’de futbolun futbol olarak oynanmadığı konusunda şu yada bu nedenle yazılar kaleme aldınız, yorumlar yaptınız ve bunlar futbol kamuoyu hafızasında bir şekilde yerini aldı.
Herbirinize teker teker sorulsa; bunu mutlaka futbolun adil ve ahlaklı bir spor olarak yapılması adına yaptığınızı ifade edersiniz ancak maalesef yer yer ve zaman zaman tuttuğunuz yada gönül verdiğiniz takımlar lehine tarafgirliğinizi amigoluk düzeyine çıkardığınızda ayrıca gazete sutunlarında yada tv arşivlerinde yerini almıştır. Zaten medyanın çok kısıtlı olanaklarla çalıştığı dönem ile özellikle zatı alilerinizin kalemşörlük yaptığı bu günleri kıyasladığımızda; kamuoyunda çatışma ve tribünlerdeki anarşik ortamın oluşmasında nasıl ulvi katkılarınızın olduğu çok açık şekilde görülecektir.

Ama herbirinize tahsis edilen köşede yada ekranda göğsünüzü gere gere gerek futbolculuğunuzda/ hakemliğinizde gerekse de yazarlığınızda/yorumculuğunuzda herkesin canı gönülden inanmasını isteyerek bu işi ahlaklı, edebli ve kurallarınca yaptığınızı beyan edersiniz. Bu yazının yazıldığı bazılarınızın da idari menajer olarak çalıştığı da göz önüne alınırsa allahaşkına söylerminiz bu futbolun irtifa kaybetmesine kim neden oluyor sizin cenahta. Yoksa futbol yinede ahlaklı ve düzgün oynanıyor da biz mi yanlış görüyoruz? Yoksa siz de bizim gördüklerimizi görüyorsunuz da bir takım nedenlerle ( iş kaybetme-kurşunlanma-öldürülme vb) mi ses çıkaramıyorsunuz? Yoksa sizler yazılarınızda yada yorumlarınızda bunlara değiniyorsunuzda gazeteleriniz yada tv lerinizmi bunları yayınlamıyor? Yoksa sizler bu işlerin bu taraflarına biz karışmayız mı diyorsunuz? Şimdi biliyorum ki her biriniz bunlara hayır canım ben bunların hepsini layıkı ile yerine getiriyorum ama diğerleri görevlerini doğru yapmıyorlar diye cevap veriyorsunuzdur.

Futbol ahlakının en fazla yara aldığı konulardan birinin şike olduğu konusunda sanırım istisnasız herkes hemfikirdir. Ancak her ne hikmetse bu konuda ki yorum ve hükümleriniz de tarafgirliğinizle sınırlı oluyor; hiç araştırmadan soruşturmadan gönül verdiğiniz takımlı ilgili bir şey söyleniyorsa refleksleriniz devreye giriyor ve red mekanizması otomatikman çalışıyor. Oysa olması gereken bu tür dedikodular bile “ şuyu u vukuundan beterdir” atasözü önergesi doğrultusunda ciddiye alınarak tarafsız bir gözle ve illaki ahlak kazanmalı düsturu ile sonuçlandırılmalıdır.

Bütün bu hepinizinde ittifak edeceğini düşündüğüm genel doğrular çerçevesinde ;

1. Fenerbahçe –Ankaragücü maçı ile ilgili şaibe ve dedikodular sizi hiç rahatsız etmedi mi? Etti de inanmadığınız için mi ilgilenmediniz? Etti ve inandınız ama yazamadınız mı? Yazdınız da yayınlanmadı mı? Yayınlandı da biz mi görmedik? Yoksa hepiniz bu konunun delilinimi aradınızda bulamadınız? Delili buldunuzda inanmadınız mı? Delili buldunuzda elinizden mi alındı? Yoksa birileri bu işlerin belgesi olur mu dedi de ona inandınız?
2. Fenerbahçe –İstanbulspor maçı ile ilgili şaibe ve dedikodular sizi hiç rahatsız etmedi mi? Etti de inanmadığınız için mi ilgilenmediniz? Etti ve inandınız ama yazamadınız mı? Yazdınız da yayınlanmadı mı? Yayınlandıda biz mi görmedik? Yoksa hepiniz bu konunun delilinimi aradınızda bulamadınız? Yoksa Tasarruf Mevduat Sandığı bilirkişilerinin raporları sizin için inandırıcı mı değildi? Mahkemeden alınan kararlarda mı yeterli değil di sizce? Bunları delil olarak buldunuzda inanmadınız mı? Yoksa bunları istediniz de size kopyeleri mi verilmedi? Yoksa sizlere belgeleri verdiler de siz bunları yeterli mi bulmadınız?
3. Fenerbahçe –Samsunspor maçı ile ilgili şaibe ve dedikodular sizi hiç rahatsız etmedi mi? Etti de inanmadığınız için mi ilgilenmediniz? Etti ve inandınız ama yazamadınız mı? Yazdınız da yayınlanmadı mı? Yayınlandı da biz mi görmedik? Yoksa hepiniz bu konunun delilini mi aradınızda bulamadınız? Delili buldunuzda inanmadınız mı? Delili buldunuzda elinizden mi alındı? Yoksa birileri bu işlerin belgesi olur mu dedi de ona inandınız?
Soruları beni çok rahatsız ediyor ve bunları daha detaylı bilenler olarak özet te olsa cevap verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: